Finansiering af din ide

Har du ikke selv penge til opstart af virksomheden, så må du låne. Typisk er det i banken du skal have lånet på plads.

Men der er også andre muligheder – eksempelvis kan du låne i dit hus. Realkreditrenten er en del lavere end den rente, du vil kunne få i banken. Har du ikke egen bolig eller har du ingen friværdi i huset (os er der jo alligevel mange af), er mulighederne noget færre.

Måder at skære i pengebehovet i opstarten kunne være gode aftaler med forhandlere om betalig bagud for varer eller starte virksomheden som bibeskæftigelse og langsomt arbejde den op.

Der er dog flere brancher, hvori det er svært at starte op på denne måde, derfor kan du nedenfor læse mere om kassekredit og banklån. Desuden finder du nogle gode råd, som kan ‘klæde dig godt på’ til bankbesøget.

Kassekredit og banklån – de mest anvendte former for finansiering

Mange virksomheder bruger kassekreditten til kortsigtede behov og lån til at finansiere større køb som for eksempel produktionsudstyr. Hvis din virksomhed har betydelige udsving i pengestrømmene, er det vigtigt, at din bank får klar besked.

Inden du går ind til banken, kan du lige så godt forberede dig på, at du vil blive mødt med et afgørende spørgsmål: Hvad har du at stille som sikkerhed, og er du villig til at investere personligt? Når det er sagt, skal du være opmærksom på, at alt står til forhandling.

Bankens udlånsrente har et spænd og deres første bud må betragtes som vejledende. Udlånsrenten er baseret på den risikoprofil, du repræsenterer for banken. Det er dig som menneske, banken investerer i.

Er du åben og ærlig, og har du en god historik, vil din risikoprofil alt andet lige se meget bedre ud.

Men det vigtigste er: Har banken en stor risiko for, at du ikke kan betale tilbage?

Fordele og ulemper ved kassekredit

Fordele:

– Til fleksibel håndtering af finansieringsbehov på daglig basis

– Renter betales kun på den del af beløbet, der benyttes

Ulemper:

– Højere rentesats end ved lån

– Efterlader ingen fleksibilitet, hvis den er trukket i bund

Fordele og ulemper ved lån

Fordele:

– Du kan skræddersy lånebetingelserne til dit behov

– Lettere at budgettere afbetalingerne

Ulemper:

– Ingen fleksibilitet. Du kan risikere at betale renter på penge, du ikke bruger

– Faste betalinger der dræner likviditeten

Vær beredt: 4 trin til banklånet

Trin 1 – Tal din idé og budget igennem med os

Vi har stor erfaring i, hvor det typisk går galt i opstarten – både i forhold til den egentlige opstart og i forhold til at få lånet hjem.
HUSK: hos os kan du for 1000 kr. inkl. moms få dækket din revisorrådgivning i opstarten – det svarer ca. til hvad de første 30 minutter hos en revisor på egen regning.

Ring 99 45 52 00 eller kontakt os for at booke et uforpligtende møde.

Trin 2 – Lav budgetter til revisor/bank

Du skal udarbejde tre budgetter for at gøre det hele lettere for dig selv og banken:

1. Husholdningsbudget – så du ved, hvad du har af faste udgifter, og hvor mange penge du skal have ind hver måned, fra virksomheden, for at kunne betale udgifter såsom husleje, mad mv.

2. Etableringsbudget – giver dig et overblik over, hvilke udgifter du har til opstarten af virksomheden. Det er typisk disse udgifter du for størstedelen skal have dækket ind. Det er udgifter som indskud til lejemål, mobiltelefon, oprettelse af hjemmeside mv.

3. Driftsbudget – er et overslag på driftsomkostninger. Altså faste udgifter du vil have i den almindelige drift af din virksomhed. Det er udgifter så som forsikring, telefonabonnement, løn, mv. Skriv de poster der falder dig ind, og gå det igennem nogle gange, er der udgifter du ikke kender størrelsen på, så bare skrive et bud. Du kan tjekke tallene bagefter, og det vil forsinke din budgetlægning hvis du hele tiden skal stoppe og tjekke.

Læs mere om de 3 budgetter til opstart af virksomhed her

 width=Trin 3 – Brug en revisor

Det er ikke et krav at bruge et revisor, men skal du låne penge i banken er det en stor fordel. Den generelle forståelse i banken er, at budgetter udarbejdet i samarbejde med revisor fordrer for en højere kvalitetet.
Husk at dit mål her ikke er at holde fast i principper, men derimod at få dit lån hurtigst, lettest og billigst muligt.

Er det et stort beløb du skal låne, er det en god ide at bruge en statsautoriseret revisor. Brug gerne dit netværk og spørg din bankrådgiver hvem hun vil anbefale.

En revisor er relativ let at skifte, så du behøver ikke bruge den samme revisor. Og revisor er for langt de fleste virksomheder ikke et lovkrav – men det er stadig en god ide.

Trin 4 – Bankmødet

Book tid i forvejen og aflever dine budgetter og evt. forretningsplan i papirudgaver til bankrådgiveren, så han kan forberede sig på mødet.
Sæt evt. selv en dagsorden for mødet – hvad vil du tale med ham om? Og sidst, du behøver ikke være alene om det – du kan evt. tage din revisor med til mødet.

Banken vil vurdere, om din ide er risikoen værd. Typisk vil de stille krav til dig om, at du:

 • Laver en forretningsplan
 • Dokumenterer at du kan løfte opgaven
 • Stiller sikkerhed for de penge du låner
 • Selv investerer penge i forretningen

Vækstkaution

Hvis du ikke selv kan stille den sikkerhed, som banken eller et andet finansieringsselskab kræver, kan du søge om Vækstkaution.

Det er Vækstfonden, der stiller Vækstkaution for op til 75 % af lånebeløbet på op til 2 mio. kr. Altså fungerer Vækstkaution som et supplement til den sikkerhed, du selv stiller banken. Desuden nedsætter den bankens risiko, hvilket forbedrer dine muligheder for at få lånet.

Vækstkaution kan bruges til at realisere planer om vækst – eksempelvis i forbindelse med start af egen virksomhed, udvikling af eksisterende virksomhed eller ejerskifte.

Læs mere om Vækstkaution her

Seneste indlæg

 • Tidsregistrering

  Let tidsregistrering med Mariannes timeregnskab

 • Tilladelse til at holde åbent 2. pinsedag 2024

 • smv vækstpilot

  SMV Vækstpilot Tilskud til ansættelse

 • Tjekliste til opstart af virksomhed

 • Nytårskur 2024

Seneste podcasts

 • Forsvarsoplæg: DC-Supply A/S Leverandør til forsvarsindustrien #59

  Gæst: Mikkel Kastrup Adm. Direktør, DC-Supply A/S

 • Forsvarsoplæg: Udvikling af forsvarsindustrien i lyset af forsvarsforliget #58

  Gæst: Joachim Finkielman Direktør, DI Forsvar og Sikkerhed